Isnin, 9 Mei 2016

entry for 2016

bismillahirrahmanirrahim.. sekian sudah bertahun -tahun lupa blog, lupa semua bila dah masuk alam baru, tahun baru , cerita baru , lebih mature dari yang dulu. hahahaah
first mula cipta blog ni , teringat dulu dibantu oleh erry. belajar sikit demi sedikit how to create hobby baru . sampai satu tahap dah fedup dah give up sebenarnya duk depan laptop berjam-jam nak tukau header la tukau doodles la , semua benda nak change.. kemain dulu, bila buka blog orang je confirm akan  jelajah punya jelajah sampai lewat malam haaaaa, sekali haa macam ni la, semua benda dah xingat macam mana nak  tukar semuanya. kena  tutorial ..hmmm sedih. ni buka balik la blog ke alam 2013  dan sekarang baru nak throwback  ke alaf  2016 gitu.. huhu
hey, im back .
.
say hye , hye erry .. sat lg kita g jelajah blog erry noh.. lamo cheq x poghi lepak blog hang.. hang sekarang busy noh , muncui kat wechat tuptaq dengan gambaq yang ala ala obersea gitu..maklumla duk kat teh china  dekat nun china.. heee. ni kalau erry baca ni mampos confirm dia duk panaih telinge.
ni kalau xda kelas boleh la duk membebel dekat sini, kalau ada kelas tak nyempat nya sis nak menaip duk depan laptop buka blog , create new post and publish cengginih haaa..
memandangkan hari ni kelas xda, memasing pun macam krik-krik dengan fon. sis dengan laptop ni depan mata. life universiti macam ni la dik oi.. kelas xda je hoorey.. sis kalau kelas xda confirm esok malas nak g kelas.. seriously.. jap lagi sambung tido..malam berjaga sampai pagi..
okay dah habis membebel .. esok la sambungan entry baru ye..bye.. nak tido 

Jumaat, 21 Februari 2014

among ws and wc



Entry ni hanya sekadar opinion sendiri yang hanya  untuk dikongsi...warning !!


Bukan mengata 
bukan memilih 
cuma nak kata ape yang dipilih..haha..
per kena dengan pantun Serba x kena ni... 
Okaylah..okay..kay..antara whatsapp and we chat..
Xpun short form WS or WC sekarang ni memang sangat digemari Oleh semua pengguna...mana x nya, mesej yang dulu nya menjadi mainly daily pesanan kini terbuang Dan dipinggirkan..eh..ehh...
Tak kata 100% menggunakan aplikasi ini ,cuma hanya segelintir sahaja..

What different?
WS  and we chat have a great application ease someone to contact with other people..but WS ni xda privacy sangat.. handphone  boleh terus save profile picture kawan Lain..nampak sangat nak suruh memory fhone penuh ..kalau ada 500 kawan dalam contact list WS confirm 500  picture dah tersimpan ,belom lagi hadap perangai kawan yang suka change picture..aduiii..

        We chat apa yang okay pada pandangan aku , sebiji la sama dengan WS tapi wechat ni Kena hati2, careful with new friend terutama around and yang suka shake tuh pun kena hati2..bukan apa, sometime apa yang diharapkan lain pulak jadinya.. aku cakap ni sebab dah pernah terkena ...huhu (sekadar tambahan) muehahaha..



Sharing.....renungan berasama..haha..pilihla ape kauorang rasa boleh sebati Dan ngam dengan jiwa sendiri..

Jumaat, 14 Februari 2014

LIFE ON 2014

 
come back again..muehahaha..
yeah hari ni tetiba rasa gatal nak menaip..lama sangat  xberblog..hee
setelah genap beberapa bulan je aku menghilangkan diri tanpa muncul di layar internet..dengan laptop pc berhabuk, internet lenggang tanpa baitnya,  media sosial aku yang terpinggir without owner.ouh! rinduuuuuuu..
 
okay, sandiwara bermula..hee..sementara tunggu keputusan menyambung belajar tahun 2014 ni, "eceehh" ..mula lah terasa nak cari duit , nak kumpul duit seguni beras dalam sebulan, haha
but everything changed ..change okay...
 first  salary aku list semua nya...
tapi Alhamdulillah duit tuh aku guna untuk benda yang berfaedah..aminn..hikhik..
 
kerja dekat office pulak melambak.. cancellation semakin bertambah,
scanning not yet finish, filling dah x sentuh langsung..haishhh..
barulah aku tahu susah payah cari duit..
ouh duittt, untuk teruskan hidup..heee
 
just sharing.....
filling doc and scanning
 
 
 
filling ac

 

sekian coretan hidup.. haha

assalamualaikum..

 
 

Sabtu, 20 Julai 2013

Jenguk bumbum ni

   
 
 ...... haii reader..lama sungguh bersembunyi daripada berblog ni..
hmm, kali ini aku sudah pun di semester3. tahun last lerr..please, i have to go now.
kihkih, awesome la katakan dah sem 3, btw sem 3 ni paling sedih dan kena...kena..kena..
 
 haha..
8 hour not enough okay.. so the time very important, precious time and gold for someone to appreciate it...
sem 3 di mana aku belajar susah payah dari sem 2..
oh!! please,please pity for me.. hukhuk.. +__+
then, i have Muet..
laalala, now i sat here to study writting..huhu.. (ape baran baru belajar menulis?)
 
 
life is move on ,forward ..and believe myself ..now, for sem 3 ni, apa pun stress,InsyaAllah gagahi dan penuhi tuntutan di bulan ramadhan ni..huuu.. *excited la.
Alhamdulillah , 11 ramadhan today..time fast goes.
 
ahakkk, adakah hidup aku sebegini sekarang?pimpongpingpommmpomm, tidak! saya sedia hadapi apa yang akan berlaku nanti..hihi..be patient okay. nak berjayakan ,apapun halangan tempuh je la.. :)
 
 
 
#lastly- selamat hari raya..*fikir raya je,pbs bertimbun xnak fikir.. :)

Isnin, 29 April 2013

choki-choki mula berbicara ▼▼▼



 
 
hai..hai.. sekarang ini musim demam dengan  peperiksaan ler.. 
 banyak sangat masa terluang aku sampai boleh pula online ..hee~
okay, hari ini baru habis dua subjek untuk percubaan peperiksaan mid sem..
belum lagi peperiksaan sebenar..uhuhu..gamaknya, semua berterabur dengan cepisan kertas yang telah menipis renyuk tanpa suci seputih kertas dahulunya..huuu
btw, fuyoh jugalah rasanya dan berasa, kagum sekejap dengan soalan yang diberikan xdi.
sampai jawapan aku penuh dalam kertas tuh.(aptb jawapannya.)
ahaksss...
penuhla sangat,ketimpang-ketimpung tunggulah habis periksa.
kihkihkih

entry aku hari ini bukan memandang tepat pada musim demam peperiksaan ini..
itu memang liku seharian aku,bermain dengan pen, pensil yang semakin hari berkelakuan aneh, pembaris yang mula berubah saiz , buku yang selalu menemani ,catatan note aku yang sudah berkelepet kerana ditindih oleh sebahagian buku raksasa..haha..
oh, buku yang aku baca itu memang macam raksasa ke?
see~ saya menaip kerana mood sy yang senang berubah-ubah dari semasa ke semasa..
sekali dua kala mood sy berubah , itulah sampai sekarang sikap degil mampu bertahan dalam diri aku.

Alhamdulillah , syukur-syukur kerana aku kembali kepada hidup normal aku..hee~
bukan hidup selama ini xnormal ke?
shiiit! hidup sekarang terlalu happy berbanding hari2 lepas..hee~

 semua orang ada masalah.. masalah itu datang dengan sendiri tanpa kita sedari, tapi kadang-kadang masalah itu lah yang menjadi cabaran dalam meneruskan hidup..
oh, masalah apakah itu?
sukar untuk aku perjelaskan..semua orang pernah rasa dan semua orang pun pernah berkali merasakan sampai sebahagian hidup ini terasa give-up..
tapi ,kita kalau sudah berputus asa ,jangan buat macam-macam okay..
masih lagi jauh perjalanan hidup ini. sayangilah diri anda,kerana anda mampu mengubahnya..
ahahha.. ha, korang mampu ubah diri sendiri kepada yang lebih bagus lagi..
 
wahai sahabat......
kenali maksud ini
  Sesungguhnya ujian itu sebenarnya dan selayaknya buatmu, hanya dikau yang mampu untuk menempuhinya, walaupun terasa berat .
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya” – al-Baqarah : 286.
“Allah tidak membebani seseorang melainkan (sesuai) dengan apa yang diberikan Allah kepadanya”- at-Talak : 7 

Apalah ertinya jikalau kau sentiasa bersedih dengan apa yang berlaku terhadapmu…Bangunlah dikau dan terus berlari dan jangan biarkan dirimu terus lumpuh tak berdaya…Kau adalah orang yang terkuat dan gagah yang ku temui di dalam pengembaraan ini…
“Dan janganlah kamu berasa lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang yang beriman” – ali Imran : 139.
 
Jikalau kau berasa kau bersendirian, ketahuilah bahawa kau tidak bersendirian…Masih ada yang sentiasa mendengar keluh kesahmu…Janganlah dikau takut dan bersedih hati, kerana DIA sentiasa bersamamu…
“Dan mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan (solat) itu sungguh berat, kecuali bagi orang yang khusuk” – al-Baqarah : 45


 untuk diri sendiri dan kawan-kawan sapaan aku, kau orang x bersendirian okay.. masih ada lagi Allah yang ingin mendengar segala luahan dan membantu hambanya yang memerlukannya.okay.. :)
dan jangan ingat korang dibebani pelbagai masalah yang banyak sedangkan ada lagi orang lain yang dekat luar itu lagi banyak masalah..kesiankan..hmm~

  santai,rehatkan minda dulu dengan lagu membawa makna ini..
lama taw nak upload video ini sampai diri aku ini boleh layan funny baby pulak.. huu~
 
video
 
:;
 
 

 

Khamis, 25 April 2013

♥ Belajar dari ketabahan ♥

 
 
 
 Pertama sekali okay, syukur alhamdulillah semuanya sudah selesai.. Amin~
Selesai semua pbs..  sukar juga la nak siapkan pbs ini. dah jadi separuh gila dah..masa terabai sampai aku pun terabai sekali.. haha.. bullshiit, aku terabai sekali, kesian ~,, hoho
aiit,maksud aku bukan terabai yang tu eh..
presentation sejarah + p.am alhamdulillah selesai dan paling terbaik.. best woooa..
nak present lagi sekali boleh x?
ahah!! untungla dapat cikgu yang okay.hee~ tu la sebabnya aku nak present lg sekali..
kalau time buat proposal,buat kajian bukan main lagi susah ,sekarang dah presentation bukan main lagi kehendaknya nak present..haha..biasalah budak banyak mulut.

Kepada sesiapa yang belum ada pengalaman bagi aku je lah present..(teruk benow perangai owner blog ini)
haha..
last sekali ,aku nak buat penghargaan ni..
Sekalung perhargaan buat kawan-kawan kelas saya, Filza Yusof  membantu mengemaskini pbs p.am saya, buat Atikah Afiera yang cute comel tu terima kasih kerana menolong membetulkan pbs p.am, Sharmila Zakaria , English teacher terima kasih kerana membantu saya re-du p.am,
hooreyyy!! sekarang otw ready untuk exam sem 2..
 


yoow..
wish me luck for mid sem!
muah,muah..
hee~~

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Ahad, 31 Mac 2013

ALKISAH ~

 
 
 hihi.. alhamdulillah  akhirnya dapat juga meluangkan masa dengan blog yang sudah lama ditinggalkan akibat diri  sendiri yang sangat sepi sibuk menyiapkan pbs p.am & sejarah.. huhu..
errrrmm sibuk ke? ;3 
sibuklah, macam2 benda mahu disiapkan .tambah pula dengan cuti yang seminggu ini.haish semakin melaratla diri ini kalau cuti seminggu memang xpernah bukan xpernah la ,x akan siapla sesuatu kerja dalam 1 hari..hmm.sanggup tinggalkan kerja demi mempertahankan hobi yang sangat lama di amalkan ..hihi..
???????????????????????????
apa hobi aku?
haha..tidur :D
okay, cuti sudahpun berakhir. masa untuk hantar pbs pam & sejarah memang sudah dekat.
opssssssss,bukan dekat okay,memang kena hantar esok hari. sudah,sudah,sudah! tiada lagi waktu untuk mengedit , menambah ayat , betulkan space, tepek picture..memang sah tiada masa untuk itu semua ..tiada..faham! haaaaaaa..
(huh! semua cikgu mahukan terbaik untuk pbs kami ) 
:( thats y la cikgu tegas..
ermmm,korang perasan x?
perasan x? entry aku kali ini menjaga sikit penulisan dan ejaan dalam bahasa.. ;)
??xperasan le tu kan?
okay,never mind..korang memang xnk tahukan? 
hmm, how your holiday guys?alkisah,aku dah pun buka cerita cuti ini. serious,cuti ini memang aku kaki berjalan. berjalan ,berjalan dan berjalan..:)
first holiday hebat2 ..huhu.. sudah fly balik kampung.huhu. padahal 3 hari sahaja.bukannya sebulan .:)
 

 haha..nampak x? dengan kelapa2 sekali aku tepek.. bukan apa,aku duduk sana memang suka merengek. even benda tuh aku pernah ,eh memang selalu jumpala katakan,masih ngada2 nak capai buah kelapa..hihi.  kesian pokok kelapa ntah jadi macam mana sudah ,tinggal pelepah je :(.okay abaikan buah kelapa okay :)
 
 

hmm..done ! 
  PUBLISH!!!